In Europe’s Shadow

Op het 35-jarig jubileum van zijn “love affair” met Roemenië publiceerde Robert D. Kaplan (onder andere bekend van “Balkan Ghosts” & “The Revenge of Geography”) “In Euope’s Shadow”. In dit boek weet Kaplan wederom de lezer te imponeren met precies de goede mix van geopolitieke analyse en schitterend gedetailleerd reisverslag.

In “In Europe’s Shadow” probeert Kaplan de toekomst van Europa te ontrafelen doormiddel van het bestuderen van het door hem zo geliefde Roemenië. De reden dat Kaplan Roemenië centraal neerzet in deze analyse, is dat in dit land de verschillende Europese beschavingen samenkomen en er tevens geen enkel land is waar de Europese geschiedenis zo intens haar sporen heeft nagelaten als hier.

Roemenië is een land dat een Romaanse taal spreekt en een dominante Byzantijnse religie heeft. Door de eeuwen heen werd het land geregeerd door Romeinen, Ottomanen, Habsburgers, Tsaren, Nazi’s en Sovjets. Waar Roemenië in de koude oorlog nog een satellietstaat van Moskou was, is het nu voor de NAVO een belangrijke schakel voor het in toom houden van het Kremlin. Kortom, Roemenië is de perfecte mengeling van Oost en West. Meerdere werelden komen er samen en op deze manier biedt Roemenië volgens Kaplan een goede oplossing voor de huidige problemen van het Westen.

Tevens komt in dit boek Kaplans grootste kracht als schrijver naar voren: doormiddel van ronduit prachtige beschrijvingen van het glooiende heuvellandschap van Transsylvanië tot de muurschilderingen van middeleeuwse kloosters zorgt Kaplan ervoor dat ook dit boek wederom geen enkele lezer zal vervelen.

Of je interesse nu ligt bij de toekomst van Europa, de Koude Oorlog of gewoon Roemenië, dit boek is een regelrechte aanrader voor iedereen die zijn/haar wereldbeeld wil verbreden.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *