Why Leaders Lie

In Why Leaders Lie legt John Mearsheimer aan de lezer uit waarom leiders liegen tegen hun eigen volkeren en het buitenlandse publiek. De achterliggende reden voor deze leugens is dat leiders denken met deze leugens de belangen van hun eigen land te verdedigen. In het boek geeft Mearsheimer hier een concreet voorbeeld van toen in 1941 president Roosevelt het Amerikaanse publiek voorloog ten tijde van het Greer Incident. Roosevelt hoopte hiermee de VS de tweede wereldoorlog in te trekken, wat in zijn ogen het belang van de VS diende.

Mearsheimer maakt ook in het boek duidelijk dat leiders van verschillende landen bijna niet tegen elkaar liegen en dat democratische leider veel vaker liegen dan autocraten. Mearsheimer begint het boek hier met het concrete voorbeeld van de leugen van de Bush-regering dat Irak Weapons of Mass Destruction bezat, terwijl Saddam Hussein de waarheid vertelde dat Irak de desbetreffende wapens niet in bezit had. Het argument dat Mearsheimer naar voren brengt is dat leiders eerder tegen hun eigen volk zullen liegen dan tegen een buitenlands publiek, omdat de factor van vertrouwen aanwezig moet zijn voor de effectiviteit van een leugen.

Volgens Mearsheimer zijn er vijf verschillende soorten leugens binnen de internationale politiek: inter-state lies, fear-mongering, strategic cover-ups, nationalist myths, and liberal lies. Verder benadrukt Mearsheimer nog dat liegen binnen de internationale politiek negatieve consequenties kan hebben, de belangrijkste dat leugens op het internationale level een cultuur van wantrouwen en cynisme kunnen creëren in de binnenlandse politiek.

Ondanks dat Why Leaders Lie een erg dun boekje is, bevat het essentiele informatie voor iedereen die Internationale Relaties bestudeert of erin geïnteresseerd is.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *