Dealbreaker

In zijn nieuwste boek Dealbreaker: Donald Trump and the unmaking of the Iran Nuclear Agreement beschrijft Scott Ritter het jarenlange kat-en-muis-spel dat voorafging aan de creatie van het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) en uiteindelijk de ondergang ervan. Ritter verwierf eerder bekendheid door in het boek Iraq Confidential terug te blikken op zijn ervaringen als VN-inspecteur voor chemische wapenprogramma van de Iraakse regering en licht te schijnen op het smerige spel dat de Amerikaanse regering speelde om militair ingrijpen in Irak te rechtvaardigen.

Ondanks dat Ritter het boek begint met 2 hoofdstukken die erg veel technische en bureaucratische details bevatten en die dus mogelijk een lezer met een wat meer humanitaire aanleg zouden kunnen afschrikken, leest het boek als een regelrechte thriller vol met intriges, verschillende belangen en wordt er bovenal een mooi inkijkje gegeven in de meer duistere kanten van de diplomatie.

Met uitzondering van de inleiding heeft het boek een chronologische opbouw beginnend in de periode 2002/2003 en eindigend in 2018 met de controversiële beslissing van president Trump om de JCPOA eenzijdig op te zeggen. Wat het boek voor de lezer ook erg overzichtelijk maakt is dat Ritter de keuze heeft gemaakt om alle voetnoten aan het einde van elk hoofdstuk neer te zetten.

Een beter inzicht in de totstandkoming en beëindiging van de JCPOA is tot nu toe nog niet beschreven en de kans is klein dat Ritter hierin door iemand overtroffen zal worden. Door interviews afgenomen met bronnen die bij alle relevante partijen betrokken waren (IAEA, Amerikaanse regering, Iraanse regering, etc.) en bovenal zijn eigen fenomenale onderzoek naar het onderwerp, overtreft Ritter zijn tot nu toe veelgeprezen boek Iraq Confidential.

In conclusie: Dealbreaker is een must-read voor eenieder wiens interesse geprikkeld wordt door Iran, nucleaire proliferatie of natuurlijk geopolitieke ontwikkelingen in het algemeen. Bovenal is Dealbreaker een werk dat veel meer aandacht verdient in the mainstream. Iets wat ook kan worden gezegd voor Scott Ritter zelf.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *