Rival Power

In Rival Power: Russia in Southeast Europe, geeft Dimitar Bechev een uitgebreide analyse van het Russische strategische beleid in Zuidoost Europa. Het boek is onderverdeeld in twee delen en telt in totaal acht hoofdstukken plus een epiloog.

Het boek begint met een voorgeschiedenis van het Russische beleid aangaande de Balkan en hoe dit nieuw leven ingeblazen werd gedurende het uiteenvallen van Joegoslavië doormiddel van de bloedige burgeroorlog in de jaren negentig. Bechev beschrijft hoe Rusland gedurende deze jaren als erfgenaam van de recentelijk eveneens uiteengevallen Sovjet-Unie, een plek aan de tafel opeiste en eveneens begonnen met het steunen van het regime in Belgrado.

Voor de rest worden in het eerste deel van het boek voornamelijk de relaties tussen Rusland en de afzonderlijke landen in de regio beschreven. In volgorde: De voormalige Joegoslavische landen/de westelijke Balkanlanden, Bulgarije en Roemenië, Griekenland en Cyprus, alsmede Turkije.

In het tweede deel van het boek worden de methoden uitgelegd waarmee Moskou macht probeert uit te oefenen op de landen in de regio. Bechev maakt in het boek heel duidelijk dat de Russen niet bepaald in een sterke positie zitten om hun invloed uit te oefenen. Rusland heeft om het maar zo te zeggen: “een hand met zwakke kaarten.” De kunst van de Russische diplomatie is hierin echter al jaren om deze zwakke hand zo sterk mogelijk te kunnen spelen.

Gebruikmakend van hun grote energiereserves, het steunen van corrupte politici en de georganiseerde misdaad, alsmede het manipuleren van de publieke opinie door media en het creëren van een geromantiseerd beeld van de Russische cultuur, blijft Moskou een speler om rekening mee te houden binnen deze altijd nog kwetsbare regio.

Al met al is Rival Power in de woorden van Tim Judah: “Het perfecte boek, geschreven op precies het goede moment.” Het is te merken dat Dimitar Bechev in het schrijven van het boek volledig gebruik heeft gemaakt van zijn capaciteiten als professor in European Studies & International Relations aan de Universiteit van Sofia. Rival Power is geschreven in een stijl die een goede balans heeft tussen een respectabel academisch werk en een toegankelijk werk voor de geïnteresseerde leek.

Een absolute aanrader voor iedereen die zijn/haar kennis wil uitbreiden op het gebied van de geopolitieke situatie op de Balkan en/of het Russische buitenlandbeleid.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *