Reizen met Herodotus

In zijn allerlaatste werk Reizen met Herodotus blikt de vermaarde Poolse buitenlandcorrespondent Ryszard Kapuscinski terug op zijn lange en bovenal avontuurlijke carrière in het veld. Hij doet dit door middel van het boek dat gedurende de decennia altijd met hem meereisde: De Historiën van ’s werelds eerste geschiedschrijver Herodotus.

De Historiën is in zekere zin het eerste geopolitieke werk dat ooit geschreven is. Herodotus beschrijft er onder ander de veroveringstochten van het Perzische Rijk in, alsmede de toentertijdse beschrijvingen van de leefwijze van de Schythen, (Oud) Egyptenaren, Ethiopiërs, etc. Zelfs beschrijvingen van gigantische mieren die goud stelen, de tandhygiëne van krokodillen komt aan bod.

Kapuscinski vergelijkt zichzelf gedurende de loop van het boek steeds met Herodotus. Zo ziet hij gelijkenissen in zijn ontmoeting met een kleine gemeenschap van Griekse migranten in de Congolese jungle en Herodotus’ ontmoetingen met door Griekse migranten gestichte kolonies die in zijn tijd rondom de gehele Middellandse Zee en zelfs verder landinwaarts te vinden waren. Ook ondersteunt Kapuscinski Herodotus’ mening dat de Griekse en daarmee Westerse cultuur haar oorsprong vindt in Afrika, na een ontmoeting met de Peul in Senegal. (Een etnische groep waarvan vernomen wordt dat hun lichtere huid voortkomt uit voorouders uit het Oude Egypte.)

Kapuscinski blaast een van de belangrijkste werken uit de Klassieke Oudheid nieuw leven in door Herodotus te schetsen als de allereerste globalist die er op onze aarde rondliep. Kapuscinski gebruikt dit verder om de lezer duidelijk te maken dat contact tussen verschillende delen van de wereld en interesse voor het leven van “de ander” iets van alle tijden is.

Doorspekt met een verfrissend literair air en zeer amuserende anekdotes van zijn vele reizen is Reizen met Herodotus een mooie afsluiting geweest van het literaire oeuvre van de “Grootste Poolse journalist van de twintigste eeuw.”

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *