On Saudi Arabia

In On Saudi Arabia geeft Karen Elliott House een unieke inkijk in de over het algemeen zeer gesloten Saudische maatschappij. House kent het land dan ook van binnenuit. Haar meeslepende reportages vanuit Saudi Arabië hebben deze voormalige Wall Street Journal uitgever een Pulitzer Prize opgeleverd.

House beschikt over een uitmuntende kennis over het leven binnen het koninkrijk. Doormiddel van interviews met verschillende figuren uit alle mogelijke lagen van de Saudisch maatschappij, van voormalige jihadisten en sobere huisvrouwen tot prinsen en verwesterde studenten, alsook anekdotes over haar eigen ervaringen, observaties en professionele analyses, is House erin geslaagd om zichzelf en de lezer een weg te banen door het doolhof van deze maatschappij.

Het beeld van deze maatschappij dat in het boek naar voren komt is als een soort gevangenis waar men nooit precies weet wat nu eigenlijk de regels zijn. De officiële grondwet van het land is de koran, maar tegelijkertijd zijn de geestelijken ondergeschikt aan het koningshuis. In de moskeeën wordt een sobere levensstijl gepredikt, maar tegelijkertijd puilen de nieuwste supercars en luxueuze terreinwagens uit de straten van Riyadh en Jeddah. Deze mengelmoes van factoren zorgt ervoor dat veel Saudische burgers niet weten waar ze aan toe zijn en niet weten hoe ze hun toekomst vorm moeten geven.

House is er in dit boek in geslaagd om veel clichés die er bij het Westerse publiek over Saudi Arabië bestaan weg te nemen. Ze schetst een genuanceerd beeld van een op sociaaleconomisch vlak stagnerende maatschappij, waar tegelijkertijd niets vaststaat en alles van de een op de andere dag kan veranderen. Saudi Arabië wordt beïnvloed door een groot aantal externe factoren, wiens invloed in de toekomst alleen maar zal gaan toenemen. House maakt duidelijk dat dit niet alleen verregaande gevolgen zal gaan hebben op de Saudische toekomst maar ook op die van ons.

On Saudi Arabia is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in een meer diepgaande verkenning van Saudi Arabië. Ook zullen degenen wiens focus wellicht meer ligt bij de internationale invloed die het land uitoefent niet teleurgesteld worden door dit boek.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *