Asia’s Cauldron

In Asia’s Cauldron: The South China Sea and the end of a stable Pacific, geeft Robert D. Kaplan een unieke kijk achter de schermen in de machtsdynamiek omtrent de Zuid-Chinese Zee. In de loop van het boek reist Kaplan respectievelijk door Vietnam, Maleisië, Singapore, de Filipijnen en Taiwan. Gedurende deze reizen heeft Kaplan ontmoetingen met verschillende hoogwaardigheidsbekleders die ieder hun visie geeft op recente ontwikkelingen in de regio en de rol die deze spelen aangaande hun desbetreffende landen.

Kaplan zou Kaplan echter niet zijn als hij niet voor elkaar zou weten te krijgen om de interessante doch soms wat stroperige, strategische theorie te combineren met prikkelende sfeerverslagen van de lokale natuurlijke schoonheid en filosofisch/antropologische anekdotes die de lezer van hem mag verwachten.

Asia’s Cauldron vestigt de aandacht op een cruciale geopolitieke ontwikkeling die momenteel gaande is: De verschuiving van het zwaartepunt van de macht naar de Asia-Pacific Regio. De Zuid-Chinese Zee is hierin vrijwel het belangrijkste theater. Kaplan schetst hier overeenkomsten tussen de opkomst van de Verenigde Staten in de negentiende eeuw en de huidige opkomst van China. Waarvan de belangrijkste is dat de Zuid-Chinese Zee grofweg dezelfde rol in de opkomst van China speelt, als dat de Caribische Zee dat deed voor de Verenigde Staten.

In de conclusie geeft Kaplan nog enkele belangrijke adviezen voor toekomstige Amerikaanse regeringen. Waaronder te stoppen met hun obsessie voor het Midden-Oosten en het bedenken van een effectieve “Containment-strategy” voor de Chinezen in de Pacifische regio.

Al met al genomen is Asia’s Cauldron een korte maar zeer interessante en meeslepende analyse van de veranderende machtsverhouding op geopolitiek gebied. Een aanbeveling voor eenieder die verlangt naar een wat meer uitgebreidere inkijk in de Chinese machtspolitiek en hoe hier weerstand tegen te bieden is.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *