Dictators Without Borders

In Dictators Without Borders nemen de twee academici Alexander Cooley en John Heathershaw, respectievelijk Columbia University/Barnard College en Exeter University, de dictaturen van Centraal-Azië onder de loep. In tegenstelling tot wat men dan gewoonlijk zou verwachten (uitgebreide verslagen van de repressie in deze landen, lange en aangrijpende interviews met oppositieleiders) wordt in dit boek de nadruk gelegd op de internationale, geglobaliseerde connecties van de despoten in deze regio.

Cooley en Weathershaw beschrijven een wereld vol van corruptie, bedreigingen en zakelijke intriges waarin een bedrag van tien miljoen euro slechts een fooitje is. De relevantie van dit boek kreeg in 2016 enorm de wind in de rug door de publicatie van de Panama Papers. (Vertrouwelijke documenten van het Panamese accountantskantoor Mossack Fonseca die in 2016 in handen kwamen van een internationale samenwerking van onderzoeksjournalisten) In deze documenten komt naar voren hoe binnen de financiële elite van deze wereld, dictators in landen als Kazachstan, Oezbekistan, Tajikistan, Turkmenistan, etc., de geplunderde welvaart van hun volkeren gebruiken om hun eigen macht en weelde te vergroten.

De dictators, samen met hun familieleden en “inner circles” maken hierbij gebruik van zogeheten “offshore” constructies en “shell companies”, bedrijven die geregistreerd staan in belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden, de Britse Maagdeneilanden, de Bahama’s, etc. die hen in staat stellen om geld wit te wassen en/of belasting te ontduiken. In het boek komt pijnlijk naar voren dat dit voor hen nooit mogelijk zou kunnen zijn zonder de medewerking van Westerse juristen, accountants en (staats)bedrijven.

Al met al genomen is Dictators Without Borders een zeer interessant boek. Vooral voor degenen onder ons die van onderzoeksjournalistiek houden. Ik zou echter wel adviseren dat lezers die (nog) niet volledig op de hoogte zijn van “the inside” van de financiële wereld, zich hier een beetje in inlezen. Het boek zal anders erg moeilijk te volgen zijn, het blijft immers een gespecialiseerd werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *