The Assassination Complex

In The Assassination Complex brengt de befaamde onderzoeksjournalist en grondlegger van de online nieuwspublicatie The Intercept, Jeremy Scahill (in samenwerking met de staf van The Intercept) de lezer in contact met de lange tijd voor hem/haar verborgen wereld van het Amerikaanse droneprogramma.

The Assassination Complex is een bijzonder boek. Sterker nog, het is eigenlijk maar de vraag of je het een boek zou kunnen noemen. Het is een verzameling van geheime documenten die enkele jaren terug in handen van The Intercept kwamen via klokkenluiders binnen het droneprogramma. De documenten worden aangevuld met nieuwsstukken over het droneprogramma die door The Intercept zelf zijn gepubliceerd en een formidabel geschreven voorwoord als nawoord, geschreven door Edward Snowden en Glenn Greenwald respectievelijk.

The Assassination Complex legt op een pijnlijke manier bloot hoe het droneprogramma niet de doelen bereikt dat het zou moeten bereiken. Hiermee wordt met name gedoeld dat bij operaties veelal onschuldige mensen worden vermoord of dat vermeende terroristen niet kunnen worden uitgeschakeld. Stukken waarin bijvoorbeeld beschreven wordt hoe de onschuldige zoon van een terreurverdachte tijdens een maaltijd met familieleden werd opgeblazen bij een droneaanval, laten de lezer dan ook zeker even slikken.

Verder gaat het boek ook in op de juridische aspecten van het droneprogramma, zoals de toelaatbaarheid ervan binnen het internationaal, de alsmaar groeiende macht van de surveillancestaat en de ordinaire strijd tussen verschillende organisaties binnen de Amerikaanse regering om de leiding over het droneprogramma in handen te krijgen.

In conclusie is The Assassination Complex een boek dat zeker aan te bevelen is voor iedereen die zich wil verdiepen in de schaduwkanten van de Amerikaanse regering en bovenal de schaduwkanten van The War on Terror. Het boek geeft de lezer bij sommige stukken zeer gemengde gevoelens en laat hem/haar op deze manier goed nadenken over het onderwerp. The Assassination Complex is ook zeker aan te bevelen met het oog op onze aankomende aflevering over de Deep State!    

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *