What is Russia up to in the Middle East?

In What is Russia up to in the Middle East? Geeft Dmitri Trenin, de directeur van het Moskouse Carnegie Center, een uniek inkijkje in de Midden-Oosten politiek van het Kremlin.

De Midden-Oosten strategie van Rusland is de laatste jaren enorm in de belangstelling. Met name door de actieve rol die Rusland sinds eind 2015 is gaan spelen in de Syrische burgerloog, alsook door de rol van Rusland als medeonderhandelaar bij de totstandkoming van de JCPOA en de rol die Rusland speelt als een van de grootste wapenexporteurs naar de regio.

Het boek is opgedeeld in vijf delen: Geschiedenis, Oorlog, Diplomatie, Handel en een Conclusie. Per onderwerp wordt de rol van Rusland besproken en vooral de beoogde strategische objectieven van het Kremlin in het Midden-Oosten. Hierin komen zeer interessante feiten naar boven die de lezer wellicht niet meteen met Russische strategie zou associëren. Zo komen we er bijvoorbeeld achter dat Rusland cruciaal is voor de Egyptische graanvoorraad en het ontspringen van de Arabische Lente daar “toevallig” samenviel met een droge zomer in Rusland.

What is Russia up to in the Middle East? Is een kort maar tegelijkertijd zeer informatief en interessant boek. De indeling en de duidelijke schrijfstijl maken het een prettig boek om (bijna letterlijk) in een adem uit te lezen. En wat misschien nog het beste is voor ons geopolitiekfanaten: Het boek combineert twee van de meest belangrijke regio’s ter wereld en smelt ze samen tot een fascinerend onderwerp. Een absolute aanrader!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *