The Spanish Ambassador’s Suitcase

In The Spanish Ambassador’s Suitcase nemen Matthew Parris en Andrew Bryson de lezer mee voor een uniek kijkje achter de schermen van de wereld van de Britse diplomatie. Het boek vormt een unieke mix van de “first impressions” van de diplomaten, hun “envois” (Een interne despatch die diplomaten schrijven bij het verlaten hun post) en bovenal vele vermakelijke en interessante anekdotes die de lezer zeker bij zullen blijven.

In het boek wordt er een compleet nieuwe wereld geopenbaard aan de lezer. Unieke diplomatieke communiqués waarvan er vele voor het eerst openbaar zijn gemaakt garanderen een aangename leeservaring. Van een zeer kleurrijke beschrijving van een rondreis door het Brazilië van jaren zestig tot het transport van een paard (van Turkmenistan tot Wales) dat als geschenk aan de toenmalige premier John Major werd gegeven en van een lugubere ontmoeting met Herman Goering tot de benoeming van de Britse ambassadeur tot stamhoofd in Sierra Leone. Vrijwel elke pagina neemt de lezer weer mee op een nieuw avontuur.

Er zijn echter een paar kritische noten te plaatsen bij dit boek. Naar mijn mening is de belangrijkste dat het boek is gecenterd rond de Britse diplomatie, wat ondanks de veelzijdigheid van het boek toch ook een zekere eenzijdigheid geeft. Daarnaast bevatten enkele stukken (lichtelijk) racistische opmerkingen. Dit wordt wel al door de heren Parris en Bryson erkent in het voorwoord en zij nemen hier dan ook uitdrukkelijk afstand van.

Al met al genomen is The Spanish Ambassador’s Suitcase een must read voor iedereen die een interesse heeft in diplomatieke betrekkingen en vooral het menselijke aspect dat hier een (o zo belangrijke) rol in speelt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *