Hillbilly Elegy

In voortzetting van de boekreview van de vorige keer heb ik besloten om ook in deze een boek van een wat andere categorie centraal te zetten.

Hillbilly Elegy van J. D. Vance neemt de lezer mee naar “Coal Country”, de harde wereld van de Appalachen, het vergeten Amerika. Doormiddel van het vertellen van zijn eigen familiegeschiedenis en levensverhaal neemt Vance de lezer mee op een reis door de tijd. Een reis door de tijd waarin we een gemeenschap zien die zichzelf vanaf de grond opbouwde, stagneerde, en uiteindelijk vrijwel ten onder ging. Zowel op sociaal als economisch vlak.

Het verhaal begint bij Vance’s grootouders. Zij leefden in een tijd waarin er een grote opkomst van welvaart was en er bovendien geen tekort aan werkgelegenheid was. Ondanks dat zij zeker niet het makkelijkste leven hadden, hielden ze het hoofd boven water. Dit is al niet meer het geval voor Vance’s ouders, zijn ouders gaan uit elkaar in een vechtscheiding en zijn moeder verslindt de ene man na de andere in combinatie met een flinke dosis drugsgebruik.

Ondanks al deze tegenslagen weet Vance het te schoppen tot het Marine Corps en rondt hij een rechtenstudie aan de prestigieuze Yale universiteit af. Maar wat Vance duidelijke maakt in Hillbilly Elegy, is dat zijn verhaal helaas niet representatief is voor de rest van de inwoners van zijn geboortegrond. Gebroken gezinnen en drugsverslaving zijn er de norm en werkgelegenheid is er een dood woord. Toch wordt er in de media en politiek vrijwel met geen woord gerept over deze sociale catastrofe. Tot een bepaald moment…

Ja, het valt nu eenmaal niet te ontkennen. Het uitkomen van dit boek ging samen met een hernieuwde interesse in “the forgotten men and women” waar President Trump het tijdens zijn inauguratie over had. Volgens velen was de frustratie van deze grote groep mensen een belangrijke oorzaak voor de verkiezing van Trump. Voor veel deskundigen kwam dit als een donderslag bij heldere hemel, wat zeer pijnlijk benadrukt hoe vergeten deze gemeenschappen zijn.

Hillbilly Elegy is het zeker de moeite waard om te lezen. Een echte aanrader voor iedereen die interesse heeft in het moderne Amerika, de sociaaleconomische problemen die er leven en de veel wijdere (politieke) impact ervan die dit heeft op de toekomst.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *